Tibia är ett MMORPG som släpptes 1997 av CipSoft GmbH. CipSoft GmbH underhåller fortfarande spelet och servrarna. Det hela startade som ett universitetsarbete av de tre tyska studenterna Stephan Vogler, Ulrich Schlott och Stephan Börzsönyi. De fick en idé om att skapa ett rollspel för datorer som var tillgängligt online och började planera detta 1995. Våren 1996 började arbetet och den första alphaversionen (v. 1.0) släpptes den 7 januari 1997. De tre studenterna fick en till medlem i gruppen år 1999, Guido Lubke, som hade börjat som en vanlig spelare. Spelet är gratis, men det finns möjligheten att betala (för ett så kallat Premium Account) och på så sätt utöka spelvärlden.

Knight

Knights (riddare) är främst menade för att slåss i närstrid.

Paladin

Paladins använder pilbåge och andra distansvapen.

Sorcerer

Sorcerers (häxmästare, trollkarl) är den offensiva magikerklassen i Tibia. De är specialiserade på eld-, energi- och svartmagi.

Druid

Druiderna är en av Tibias två trollkarlsklasser. De är specialiserade på is-, jord- och helningsmagi.

Det finns totalt 77 servrar (världar) för tillfället på Tibia av fyra olika typer. Fler servrar och servertyper är planerade. Från början fanns bara en värld som då hette Tibia. När värld nummer två kom bytte de namnet på Tibia till Antica (som betyder gammal på latin) och den nya världen fick namnet Nova (som betyder ny på latin). Det kom nyligen 3 nya världar.

Open PVP

Open PVP var den första servertypen. Den är fortfarande den vanligaste. På dessa världar kan man attackera och döda sina medspelare.

Optional PVP

På Optional PVP kan spelare inte attackera varandra överhuvudtaget om man inte har startat ett guild krig. Detta bidrar till en mycket lugnare och tryggare stämning bland spelarna men nackdelen är att mycket tjuvar kan komma iväg med sina ogärningar, och andra spelare kan även komma undan med förolämpningar och andra trick, utan att kunna bli straffade.

Hardcore PvP

Den senaste typen av server är Hardcore PvP. På dessa servrar kan man inte bli avstängd för att döda andra spelare. Du får desutom exp av att döda andra (som är lägre level än dig själv).

Open PvP, premium

På dessa servrar kan bara de som har premium account spela, det vill säga de som betalat för att få tillgång till delar av spelet. Det finns bara en värld av denna typen, kallad "Premia".